Składniki:
0,5 kg jasnych winogron, 0,5 kg ciemnych winogron, 0,5 kg sliwek, 1 kg cukru, 1 łyżeczka rodzynek, 1 cytryna, 750 ml spirytusu, 250 ml wody.
Jak przyrządzić?
Owoce umyć, osuszyć, śliwki podzielić na połówki i usunąć pestki. Cytrynę dokładnie sparzyć i osuszyć. Owoce włozyć do naczynia o szerokim otworze, wrzucić rodzynki, całość zasypać cukrem i zalać alkoholem z wodą. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce, po czym przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Uwagi:
Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor, a jeszcze lepiej smakuje.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Asica |