Nalewka spóźnionego lata - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg jasnych winogron, 0,5 kg ciemnych winogron, 0,5 kg sliwek, 1 kg cukru, 1 łyżeczka rodzynek, 1 cytryna, 750 ml spirytusu, 250 ml wody.

Jak przyrządzić?

Owoce umyć, osuszyć, śliwki podzielić na połówki i usunąć pestki. Cytrynę dokładnie sparzyć i osuszyć. Owoce włozyć do naczynia o szerokim otworze, wrzucić rodzynki, całość zasypać cukrem i zalać alkoholem z wodą. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce, po czym przefiltrować i zlać do butelek. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

Uwagi:

Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor, a jeszcze lepiej smakuje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
AutorAsica

Nalewka spóźnionego lata: Podobne przepisy

Nalewka spóźnionego lata: wypróbuj również

Powiązane Tematy