Składniki:
40 podłużnych biszkoptów, 80 ml likieru morelowego lub brzoskwiniowego, 1-2 łyżeczki żelatyny, 1 puszka brzoskwiń (850 ml), 1 kg tłustego twarogu, 500 ml jogurtu naturalnego, 15 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 500 ml śmietany kremówki, masło do posmarowania formy, mięta i biszkopty do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm posmaruj masłem. Na dnie blaszki ułóż jeden obok drugiego 20 biszkoptów. Skrop je likierem. Żelatynę wsyp do rondelka, wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Następnie rondelek postaw na małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę. Wyjęte z zalewy brzoskwinie osącz na sitku, zalewę zachowaj. Odłóż do dekoracji trzy połówki brzoskwiń, pozostałe owoce pokrój w małą kostkę. Twaróg trzykrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie utrzyj mikserem. Zmielony ser wymieszaj z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj około 1/2 szklanki zalewy brzoskwiniowej. Żelatynę wymieszaj najpierw z trzema-czterema łyżkami przygotowanego kremu, a następnie połącz z resztą kremu. Śmietanę ubij na sztywno i razem z pokrojonymi brzoskwiniami dodaj do kremu. Połowę kremu rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Przykryj pozostałymi ciastkami. Skrop resztą alkoholu. Rozsmaruj pozostały krem. Wierzch wygładź szerokim nożem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem pokrój na kawałki. Każdą porcję udekoruj miętą i biszkoptem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Basia |