Składniki:
1/2 kg sera tłustego mielonego,
7 jaj,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
mała torebka cukru waniliowego lub zapach waniliowy,
3 łyżki roztopionego masła,
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
otarta skórka z 1 cytryny,
1/2 szklanki rodzynek,
tabliczka gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z połową cukru i połączyć z serem, otartą skórką z cytryny i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec dodając resztę cukru. Delikatnie połączyć z masą serową, dodać przesianą mąkę i bakalie (ilość wg uznania, ja daję mniej rodzynek i skórki pomarańczowej niż w przepisie, bo nie przepadam za większą ilością bakalii) i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec 90 min w 160 st. C. Po upieczeniu i ostygnięciu wyłożyć sernik spodem do góry i posmarować rozpuszczoną czekoladą. Ja rozpuszczam czekoladę, zanurzając garnek z pokruszoną czekoladą w garnku z gotującą się wodą.
Uwagi:
Można upiec sernik w wersji tradycyjnej - na herbatnikach, bez polewania czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 105 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Eowina |