Składniki:
0,5 kg schabu,
2 puszki czerwonej fasoli, 3 cebule,
5 ząbków czosnku,
sos seczuański (lub inny ostry z dodatkiem chili),
przyprawy: chili w proszku lub papryczka chili (3 łyżeczki lub jedna papryczka), sól, curry,
olej,
ryż (200-250 g).
Jak przyrządzić?
Schab kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i smażymy na oleju.Gdy będzie zarumieniony, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę.Wszystko razem dusimy, aż cebula będzie miękka.Dodajemy fasolę (jeśli dodamy z odrobiną zalewy, będzie też smaczne).Wyciskamy czosnek i wszystko razem chwilkę dusimy. Dodajemy sos (niestety nikt nie ma czasu na przyrządzanie sosów - więc posiłkujemy się gotowcem - seczuańskim lub tajskim chili), doprawiamy curry, solą i chili.Dusimy ok. 3 min.Przekładamy wszystko do dużej miski i mieszamy z ugotowanym ryżem.
Jak podawać?
Podawać na ciepło i dbać, aby każdy miał coś zimnego do picia.
Uwagi:
Danie pikantne, okrutnie smaczne i pasujące do win i mocniejszych trunków. Alternatywa dla nudnego bigosu. Podane w połowie imprezy niezwykle "zaostrzy" atmosferę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Mahdi |