Składniki:
1 litr mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka, 2 opakowania herbatników holenderskich (lub innych mało słodkich), cukier (wg przepisu na opakowaniach budyniu).
Jak przyrządzić?
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować.Ubić żółtka z cukrem (jego ilość jest podana na opakowaniach budyniu), a w mleku ze szklanki rozpuścić zawartość torebek. Połączyć żółtka i rozpuszczony budyń. Masę powoli wlewać do gorącego mleka, ciągle mieszając. W razie pojawienia się grudek ubić budyń mikserem. W szklanym naczyniu ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników, następnie zalać ją budyniem. Potem ułożyć następną warstwę herbatników i zalać budyniem... Wierzchnią warstwę budyniu posypać herbatnikami startymi na tarce. Powinno odstać 1-2 godziny w lodówce do zmięknięcia herbatników.
Potrzebne przybory:
szklana forma, łyżka, garnek, mikser, szklanka, tarka
Jak podawać?
Najlepiej prosto z lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Lenka |