Kiszone cytrynki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3-4 cytryny, sól, olej.

Jak przyrządzić?

Tak przygotowane cytryny widziałm kiedyś w na programie telewizyjnym Travel - były to przepisy jakiejś egzotycznej kuchni, są super jako dodatek do potraw. Cytyny należy sparzyć i pokroić na ósemki, układać warstwami ciasno w słoiczku, każdą warstwę posypać solą (tak na oko 1 pełna łyżeczka). Następnie zalać olejem, zakręcić słoiczek i wstawić do lodówki. Po kilku dniach można zacząć używać.

Jak podawać?

Super jako dodatek do potraw z owoców morza, ale równierz można trochę poeksperymentować z potrawami mięsnymi. Ja próbowałam do duszonego na ostro kurczaka - bardzo dobry efekt.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
AutorTeresa

Kiszone cytrynki: Podobne przepisy

Kiszone cytrynki: wypróbuj również

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... tradycji kulinarnej bez zjedzenia potraw z kapusty kiszonej. ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Ogórki kiszone - właściwości

... Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć ... zwłaszcza w soku z ogórków kiszonych. Jego picie ...

dawno temu

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

... Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy ... marchewkijabłkocebulęsólpieprz3 łyżki olejuKrok ...

dawno temu

Kiszonki – dlaczego są zdrowe?

... Kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszona kukurydza... - wszystkie kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlaczego warto wzbogacić o nie dietę? Co się dzieje z naszym organizmem, że potrzebuje dodatkowych kwasów? ... Kiszona kapusta, ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Jak zrobić łazanki?

... Łazanki to potrawa naszych babć i jak wszystko, co gotowały, jest niezmiennie pyszna i przenosi w magiczny smak dzieciństwa. Warto przypomnieć sobie stary przepis na łazanki z kapustą kiszoną ... i pokazać dzieciom co ty jadłaś, kiedy byłaś w ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... Chłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić ... w upalne dni. Rodzina na pewno będzie wdzięczna ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... ? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak możesz ją przygotować. Kiszona kapusta Głównym składnikiem wigilijnej kapusty z grzybami jest kapusta kiszona. Niestety coraz częściej rezygnujemy ... przez nas kapusty wigilijnej z grzybami był wyjątkowy, ...

dawno temu

Zupa ogórkowa

... zielonego nie powinno się łączyć z warzywami obfitującymi w witaminę C, gdyż przez zawartość kwasu askorbinowego zostaje ona w w takim zestawieniu niemal całkowicie zniszczona. W procesie kiszenia ... kulinarnych powinien ucieszyć fakt, że jej ...

dawno temu

Kiszona kapusta, pikle... Mało kalorii, dużo zdrowia

... jak kiszona kapusta, ogórki, czy nawet maślanka i zsiadłe mleko, to jest proces fermentacji węglowodanów do kwasu mlekowego przy udziale bakterii mlekowych, które w sposób naturalny tworzą się podczas ...

dawno temu

Jak ugotować kapuśniak?

... Każda gospodyni domowa ma swój niepowtarzalny przepis na kapuśniak. Jedne panie dodają do niego ziemniaki, inne grzyby, niektóre używają tylko kiszonej kapusty, inne łączą ją ze słodką. Niezależnie ... od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny ...

dawno temu

Śledzik na śmierdząco, czyli surströmming

... Kiedy jeszcze pracowałam w pubie, zdarzyło mi się podawać tosty Pakistańczykowi. Tosty podawaliśmy zawsze z ogórkiem kiszony, tknięta jednak przeczuciem nie położyłam ogórka tradycyjnie ... uświadomił sobie, że podałam mu „zepsute” ogórki. ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... beszamelowy. Równie smaczne są w wydaniu na słodko z dodatkiem miodu oraz na ostro albo słono. Zanim jednakże skusisz się na kulinarne eksperymenty, zobacz, jak przyrządzić żeberka w kapuście kiszonej ... . Przepis na żeberka w kapuścieDo ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... (szklany słoik) Cena: ok. 4,70 zł Pasztet warzywny z ...

dawno temu

Mistrzostwa w jedzeniu pokrzywy

...   Ludzie jedzą różne rzeczy- udowadniałam Wam to już nie raz. A to kiszone śledzie, a to ser z robakami, a to kandyzowane skorpiony – jak mówi przysłowie, o gusta nie należy się sprzeczać. Nawet jeśli ktoś gustuje w świeżych pokrzywach. ... ...

dawno temu

Powiązane Tematy