Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki,
8 dag cukru,
2 łyżki sztucznego miodu,
jajko,
łyżeczka sody,
15 dag margaryny.
Ciasto biszkoptowe:
5 jaj,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
8 dag cukru,
0,5 l mleka,
łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
25 dag masła,
cukier waniliowy,
polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć, podzielić na dwie części i oddzielnie upiec.Ciasto biszkoptowe: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor.Odlać pół szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem (tym odlanym) i ugotować budyń.Układać warstwami: kruchy placek, połowa gorącego budyniu, nakryć biszkoptem, wylać pozostałą masę budyniową i przykryć drugim kruchym plackiem.Wierzch oblać ciepłą polewą (może być z torebki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Basia |