Składniki:
35 dag chudego boczku, łyżka oleju, łyżka masła, cebula, 2 marchewki, świeży ogórek, mała puszka ananasa w kompocie, 4 łyżki octu winnego, łyżka sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki miodu lub cukru.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w 1-centymetrową kostkę. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórek umyć i pokroić w 3-centymetrowe słupki (ze skórką). Ananas osączyć z kompotu i pokroić w kostkę, a kompot wymieszać z miodem (cukrem), sosem sojowym, octem i mąką ziemniaczaną. W rondlu rozgrzać olej z masłem, dodać cebulę i boczek, smażyć na średnim ogniu, aż boczek będzie miękki, a cebula zeszklona. Później dodać do boczku marchew i ogórek, smażyć ok. 3 minut. Dodać ananas, a na koniec wlać kompot z mąką, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 3-4 minuty.
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | kaśka |