Składniki:
Kilogram ziemniaków, 3 średnie cebule, 10 pieczarek, 10 czarnych oliwek (niekoniecznie), kawałek wędliny (może być to, co zalega w lodówce:) - kawałek suchej kiełbasy, szynki lub boczku, kubek gęstej śmietany, 3 łyżki masła,
3 pomidory, zielony ogórek, świeży koperek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i robimy puszyste puree z dodatkiem 3 łyżek śmietany i 2 łyżek masła. Cebulę kroimy drobno, rumienimy na maśle i dodajemy do puree. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki, wędlinę i oliwki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Smażymy przez parę minut na średnim ogniu. Następnie do przesmażonych składników dodajemy około 4 kopiastych łyżek puree ziemniaczanego, lekko mieszamy. Łyżką ugniatamy na patelni masę ziemniaczaną, formując placek. Zmniejszamy ognień pod patelnią na bardzo umiarkowany i smażymy placek przez około 10 minut. Po pewnym czasie po kuchni rozejdzie się cudowny, apetyczny zapach smażonych ziemniaków... Aby przewrócić placek na drugą stronę, patelnię nakrywamy płaskim talerzem i energicznym ruchem wywracamy do góry dnem, a potem zsuwamy placek nieupieczoną stroną z powrotem na patelnię. Smażymy 10 minut.Gotowy placek smarujemy obficie śmietaną (ja używam jogurtowej), układamy na nim plastry pomidora, ogórka, posypujemy koperkiem, solimy i pieprzymy (można dodać parę kropli tabasco).
Potrzebne przybory:
praska lub tłuczek do ziemniaków, patelnia teflonowa
Jak podawać?
Najlepiej na ogrzanym w piekarniku talerzu.
Uwagi:
Potrawa może się wydawać bardzo pracochłonna, ale proszę się nie obawiać! Przy odrobinie wprawy robi się ją szybko, a efekt jest wspaniały. Do zrobienia rosti można użyć puree przechowywanego parę dni w lodówce, co znacznie przyspiesza zrobienie obiadu lub kolacji;) Rosti jest rewelacyjnie smaczną potrawą, wyborną alternatywą dla zwykłych placków ziemniaczanych.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 (zależne od wielkości patelni) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kleofas |