Kapuśniak (autor Marcia)

Przepis kulinarny

Składniki:

Ok. 70 dag kiszonej kapusty, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, 7 cm pokrojonej w paski białej części pora, 10 średnich ziemniaków, 2 cebule (do smaku), 1,5 laski kiełbasy (nie za tłustej), 15 dag boczku wędzonego, 3-4 liście laurowe, odrobina ziela angielskiego, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Do dość sporego garnka wlewamy wodę (tak do połowy), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę, korzeń pietruszki, seler i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie (najlepiej do gotującej się już wody) dodajemy dwie obrane cebule - nie pokrojone! Na patelni podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek (ok. 5 min) i wrzucamy do zupy (najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu). Dodajemy kawałki pora i pokrojone ziemniaki i czekamy, aż będą miekkie, po czym wrzucamy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i gotowe.

Potrzebne przybory:

spory garnek, nóż, deska, patelnia

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi kminek, to przed dodaniem kapusty do zupy można go trochę dosypać do kapusty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6-8
Przybliżony koszt15 zł
AutorMarcia

Kapuśniak (autor Marcia): Podobne przepisy

Kapuśniak (autor Marcia): wypróbuj również

Powiązane Tematy