Składniki:
Ok. 70 dag kiszonej kapusty, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, 7 cm pokrojonej w paski białej części pora, 10 średnich ziemniaków, 2 cebule (do smaku), 1,5 laski kiełbasy (nie za tłustej), 15 dag boczku wędzonego, 3-4 liście laurowe, odrobina ziela angielskiego, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Do dość sporego garnka wlewamy wodę (tak do połowy), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę, korzeń pietruszki, seler i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie (najlepiej do gotującej się już wody) dodajemy dwie obrane cebule - nie pokrojone! Na patelni podsmażamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek (ok. 5 min) i wrzucamy do zupy (najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu). Dodajemy kawałki pora i pokrojone ziemniaki i czekamy, aż będą miekkie, po czym wrzucamy drobno posiekaną kapustę kiszoną. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i gotowe.
Potrzebne przybory:
spory garnek, nóż, deska, patelnia
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi kminek, to przed dodaniem kapusty do zupy można go trochę dosypać do kapusty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marcia |