Składniki:
1 szkl. cukru, cukier waniliowy (8 g), masło śmietankowe, 5 jajek, 2 szkl. mąki, proszek do pieczenia, owoce. Możliwe kombinacje:
1. truskawki (dodajemy w trzech sekwencjach - po 10, 17 i 25 min) + ewentualnie brzoskwinie z puszki.
2. śliwki węgierki (moim zdaniem najpyszniejsze) - pokrojone wzdłuż pestki.
3. jagody + maliny (również sekwencyjnie).
4. jabłka + gruszki + cynamon na wierzch (można też cukier waniliowy zastąpić cynamonowym).
Jak przyrządzić?
Ucieramy masło, cukier waniliowy i cukier (najlepiej rękami), następnie dodajemy jajka pojedynczo. Po trzecim z kolei wsypujemy proszek do pieczenia. Przez sitko wsypujemy mąkę, cały czas ucierając. Wylewamy ciasto na blachę i układamy owoce. Pieczemy ok. 30 min (choć to zależy od piekarnika, ogólnie - czekamy, aż się zezłoci) w temp. 180-200 stopni w uprzednio rozgrzanym piekarniku.
Jak podawać?
Z uśmiechem.
Uwagi:
Robiłam to ciasto z milion razy i moim zdaniem warto się pomęczyć i ucierać ręcznie za pomocą takiego trzepaczkopodobnego sprzęciku niż używać miksera - opinia subiektywna, ale trochę pracy sprawia, że jedząc, czuje się serce włożone w przygotowanie ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | blacha |
Autor | wisienka |