Składniki:
4 udka kurczaka, 2 cebule, 3 marchewki, olej, 2 szczypty kminku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Udka posolić, popieprzyć, natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Włożyć do rondla, polać olejem, na to pokroić cebulę w półplasterki, przyprawić kminkiem i dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Włożyć do piekarnika pod przykryciem lub na palnik. Dusić około 1,5 godz., od czasu do czasu podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Jeżeli ktoś lubi przypieczoną skórkę, to należy ściągnąć pokrywę po godzinie duszenia.
Jak podawać?
Najlepiej według mnie z ziemniakami i zieloną sałatą w śmietanie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Bodek |