Składniki:
60 dag wątróbki drobiowej, szklanka mleka, 20 dag ananasa w zalewie, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Wątróbki starannie myjemy i moczymy godzinę-dwie w mleku, a następnie znowu myjemy i suszymy. Posypujemy wątróbkę mąką (chociaż ja często smażę wątróbkę bez uprzedniego posypywania mąką). Zarumieniamy. Ananasy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z zalewą. Wsypujemy imbir, pieprz, gałkę i dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, a wątróbka będzie miękka.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska, nóż
Jak podawać?
Najlepiej smakuje po prostu z pieczywem ;)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Madziotto |