Składniki:
Schab 1 kg, ziemniaki 700 dag, czosnek 3 ząbki, papryka średnia czerwona, ser żółty, cukinia, przyprawy: tymianek, papryka słodka, natka pietruszki, oregano {ja dodaję dużo przypraw, ale przyprawiamy wg gustu), 1,5 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Schab myjemy, kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem (ale nie za cienko, żeby się nie rozrywały). Czosnek, paprykę, cukinię i ser kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, olej - mieszamy. Wszystkie składniki wkładamy do schabu również oprószonego przyprawami, zawijamy i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy delikatnie schab, opiekamy. Ziemniaki kroimy na 4 części, przyprawiamy tymiankiem. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego (dla ozdoby i smaku możemy dodać pomidory i brukselkę).Gdy zostało nam jeszcze cukinii, polecam pokroić w cienkie plastry, zamoczyć w jajku i oprószyć bułką tartą i usmażyć. Można dodać jeszcze sos ciemny, ja dodałam Winiary. Przepis dziś wpadł mi do głowy - nie wiem, czy taki istnieje, ale gdy spróbowałam, byłam z siebie dumna. Polecam, smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne, ostry nóż, deska do krojenia, wykałaczki
Jak podawać?
Według uznania i gustu.
Uwagi:
Piec, aż będzie miękkie, w 200 stopniach C.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Kinia |