Składniki:
15 dag daktyli, 15 dag owoców kandyzowanych, 15 dag rodzynek, 15 dag migdałów, 15 dag orzechów włoskich (równie dobrze mogą być inne bakalie, w sumie ok. 60-70 dag). Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru, 2 jajka, 1 margaryna, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 2 czekolady lub polewa.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, następnie dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto jest klejące się do ręki i takie ma być. Z powstałej masy kładziemy łyżką na blaszkę przyszłe ciasteczka. Piec ok. 10 min w 200 st. Gdy wystygną, polać rozpuszczoną czekoladą, najlepiej jedną białą i jedną mleczną lub jak kto woli polewą.
Uwagi:
Ciacha wyglądają i smakują super! Zdecydowanie radzę polać ciastka czekoladą. Naprawdę polecam, szczególnie na zbliżające się święta. Po kilku dniach ciastka miękną. Smakują jak pieguski.. a kanadyjskie, bo przepis od cioci z Kanady :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Kachna |