Składniki:
5 ząbków czosnku, 5 średnich ziemniaków, 250-500 g mielonego mięsa, olej, kostki rosołowe (wołowe i/lub warzywne), mąka, śmietana, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki również obrać, pokroić w plasterki i opłukać w zimnej wodzie. Na rozgrzaną w dużym garnku niewielką ilość oleju wrzucić czosnek i chwilkę mieszać, pilnując, żeby nie zbrązowiał (bo zrobi się wtedy gorzki). Dodać mięso mielone i chwilę podsmażać, a następnie ziemniaki. Trzymać wszystko przez minutę na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Zalać wodą, zagotować i wrzucić kostki rosołowe (próbując słoność, można dodać vegety). Gotować do miękkości ziemniaków. W garnuszku rozrobić 1-2 łyżki mąki z niewielką ilością wody, a następnie z 4 łyżkami śmietany (bardzo dokładnie mieszać, żeby nie zostały grudki). Zaprawić tym zupę. Poczekać, aż się zagotuje, i wyłączyć. Wsypać pokrojoną natkę pietruszki i przykryć pokrywką. Odczekać kilkanaście minut i... gotowe! Smacznego! Może to brzmieć dziwnie - zupa z mięsem mielonym - ale jest naprawdę pyszna! I bardzo prosta.
Uwagi:
Wody powinno się wlać mniej więcej tyle, żeby znajdowała się 4-6 cm ponad składnikami. Oczywiście można dodać więcej wody, ale wtedy zupa będzie rzadsza. Przed zabieleniem należy dodać do mąki, wody, śmietany kilka łyżek gotującej się zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka. Ja tę miksturę dozuję - dodaję powoli do zupy, mieszając i sprawdzając gęstość (często potrzebna jest tylko odrobina). Myślę, że dobrze będzie też smakować z samą śmietaną (mąka jednak bardziej zagęści potrawę).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andzia.g |