Składniki:
Gruszka, gorzka czekolada (pół tabliczki), ok. 20 ml koniaku, ok. 100 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne), ok. 150 ml słodkiej śmietanki, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Obieramy gruszkę, nie odrywając ogonka. Stawiamy w miseczce (jeśli się przewraca, to odcinamy plasterek ze spodu, żeby stała prosto). Wlewamy wino i wstawiamy do mikrofali na 2-3 minuty (musimy sprawdzać wykałaczką, czy jest miękka, i jeśli uznamy, że jest, to wyjmujemy ją). Wlewamy do małego rondelka smietankę i podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy cukier waniliowy w takiej ilości, żeby powstały z połączenia ze śmietaną sos był wyraźnie słodki. Gotujemy, ciągle mieszając, aż osiągnie konsystencję budyniu.Kruszymy czekoladę i wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy koniak i podgrzewamy. Musimy bardzo uważać, żeby nie przypalić czekolady. Na płaski talerz wylewamy sos waniliowy i rozprowadzamy równomiernie. Gruszkę chwytamy za ogonek i polewamy czekoladą (ja zawsze wstawiam gruszkę do rondelka i łyżeczką nanoszę czekoladę). Gruszkę ustawiamy na środku talerza z sosem, dekorujemy wg uznania i podajemy.
Potrzebne przybory:
2 nieduże rondelki, miseczka, płaski talerz, łyżka
Jak podawać?
Od razu po przygotowaniu z kieliszkiem białego wina.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Napek |