Składniki:
2 puszki fasoli czerwonej, 2 cebule, 3 papryki - najlepiej w różnych kolorach, 1 puszka kukurydzy, 500 g mięsa mielonego (wieprzowe alb wołowe), 1 puszka pomidorów krojonych albo przecier pomidorowy, 3 ząbki czosnku, ser żółty do posypania potrawy, przyprawy: pieprz, sól, chili, tabasco.
Jak przyrządzić?
Cebulę i mięso smażyć na patelni (cebula oczywiście pokrojona w kostkę albo półtalarki). Doprawić to vegetą i pieprzem, potem przełożyć do garnka. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka razem z kukurydzą. Gotować 10 min. Fasolę odcedzić na sicie, ale nie płukać wodą. Pogotować wszystko 5 min i doprawić do smaku. Dać dużo tabasco i chili - musi być ostre! Na koniec dodać pomidory z czosnkiem. Zagotować i zostawić na małym ogniu 5 min.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, patelnia, garnek, coś do mieszania, tarka do sera
Jak podawać?
W małych miseczkach, najlepiej przezroczystych albo kolorowych, serem posypać tuż przed podaniem.
Uwagi:
Ważne jest, żeby pomidory dać na końcu, bo każdemu się zdarza, że coś za mocno doprawi, a pomidorami można to złagodzić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Madziarkaaaaaa |