Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego (karczek), 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 25 dag boczku, 15 dag wątroby wieprzowej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 0,5 bułki wrocławskiej, 5 jajek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, vegeta, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, czosnek (3 ząbki), liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe, wieprzowe, boczek, marchewkę, pietruszkę ugotować w małej ilości wody, dodać: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 2 łyżki vegety. Pod koniec gotowania na 15 min dodać wątrobę. Wyjąć mięso do ostudzenia, a w wywarze namoczyć bułkę. Mięso, wątrobę, marchewkę, cebulę, czosnek i nieodciśniętą (kapiącą) bułkę zmielić dwa razy. Masę wyrabiać z jajkami i przyprawami do smaku. Przełożyć do posmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą brytfanki. Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa, brytfanka 40 x 14 cm
Uwagi:
Pasztet jest trochę czasochłonny, ale wynagradzają to zachwycone buzie jedzących.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 kg |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Iza |