Pasztet Izy

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego (karczek), 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 25 dag boczku, 15 dag wątroby wieprzowej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 0,5 bułki wrocławskiej, 5 jajek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, vegeta, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, czosnek (3 ząbki), liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Mięso wołowe, wieprzowe, boczek, marchewkę, pietruszkę ugotować w małej ilości wody, dodać: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 2 łyżki vegety. Pod koniec gotowania na 15 min dodać wątrobę. Wyjąć mięso do ostudzenia, a w wywarze namoczyć bułkę. Mięso, wątrobę, marchewkę, cebulę, czosnek i nieodciśniętą (kapiącą) bułkę zmielić dwa razy. Masę wyrabiać z jajkami i przyprawami do smaku. Przełożyć do posmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą brytfanki. Piec godzinę w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

maszynka do mielenia mięsa, brytfanka 40 x 14 cm

Uwagi:

Pasztet jest trochę czasochłonny, ale wynagradzają to zachwycone buzie jedzących.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania140 min.
Trudnośćśredni
Porcje2 kg
Przybliżony koszt25 zł
AutorIza

Pasztet Izy: Podobne przepisy

Pasztet Izy: wypróbuj również

Powiązane Tematy