Pasztet Izy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego (karczek), 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka), 25 dag boczku, 15 dag wątroby wieprzowej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 0,5 bułki wrocławskiej, 5 jajek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, vegeta, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, czosnek (3 ząbki), liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Mięso wołowe, wieprzowe, boczek, marchewkę, pietruszkę ugotować w małej ilości wody, dodać: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 2 łyżki vegety. Pod koniec gotowania na 15 min dodać wątrobę. Wyjąć mięso do ostudzenia, a w wywarze namoczyć bułkę. Mięso, wątrobę, marchewkę, cebulę, czosnek i nieodciśniętą (kapiącą) bułkę zmielić dwa razy. Masę wyrabiać z jajkami i przyprawami do smaku. Przełożyć do posmarowanej masłem lub margaryną i wysypanej bułką tartą brytfanki. Piec godzinę w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

maszynka do mielenia mięsa, brytfanka 40 x 14 cm

Uwagi:

Pasztet jest trochę czasochłonny, ale wynagradzają to zachwycone buzie jedzących.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania140 min.
Trudnośćśredni
Porcje2 kg
Przybliżony koszt25 zł
AutorIza

Pasztet Izy: Podobne przepisy

Pasztet Izy: wypróbuj również

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... tej kuchni. Danie to serwowane jest na ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ...

dawno temu

Dziecko - lek na całe zło?

... Dla Marty to było lekarstwo na wszystkie bolączki. Dla Izy jedyne rozwiązanie jakie przyszło jej do głowy, by uratować wieloletni związek. Dla Anki – wyłącznie przypadek, ale za to jaki pomocny ... Dla Marty to było lekarstwo na wszystkie ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... piersi gęsi bez kości, obszytej gęsią ...

dawno temu

Czy nadwaga jest mi pisana? List do Dietetyka

... do pracy to taki, który dobrze smakuje "na zimno",  zaspokoi nasz głód przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem jest upieczenie pasztetu w oparciu ... o rośliny strączkowe. Taki pasztet można ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... mazurki i babki, tłusta pieczeń, pasztet, sałatka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, jajka pod wieloma postaciami. Tylko co na to nasza wątroba? ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... do pasztetów czy sera. Jeżeli jednak tego typu zmiana w jadłospisie jest dla nas zbyt drastyczna, wystarczy, że przygotujemy dobrze znane warzywa, owoce albo mięsa w zupełnie niespotykany dotychczas sposób ...

dawno temu

Naleśniki bez jajek

... się każdy z nas są potrawy wegetariańskie albo wegańskie. To właśnie w sklepach z tego typu żywnością spotkać możemy produkty sojowe zastępujące pasztety, kotlety, a nawet parówki tradycyjnie ...

dawno temu

Weronika Książkiewicz nową twarzą WIBO

... skupienia i pracy powstawały subtelne i  zmysłowe visuale. Chwile te uwiecznione zostały na zdjęciach Izy Grzybowskiej, która w niezwykły sposób nadała im kobiecego i eleganckiego sznytu. 28255 ...

dawno temu

„Aleja Bzów”, Aleksandra Tyl

... , pewna siebie. Niestety w jej życiu wciąż pojawiają się problemy. Największym kłopotem Izy jest Marta – nowy członek redakcji, przebojowa, idąca po trupach dziennikarka, która chce zająć ... ” kapitalistą. To przystojny, interesujący facet, ...

dawno temu

Androidy w zoo, klony w supermarkecie

... . Ostatnio byłam u Izy. Przez przypadek. A tam stosy gazet. Wszędzie. Iza kupuje wszystko, co wychodzi na tak zwanym rynku kobiecych czasopism. Dominują te gazety, w których są plotki i porady ... , życie jest coraz droższe... Twarz Izy jest ...

dawno temu

„Maski normalności”, Iza Korsaj

... , a niewykrzyczane emocje kumulowały się wpływając destrukcyjnie na samoocenę Muszki i jej relacje ze światem. Teraz młoda kobieta musi stoczyć walkę z samą sobą. Książka Izy Korsaj – niepozornego formatu ... czytelnicy pewnie zrezygnują z ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... do pasztetów. Ponadto do dziczyzny pasują suszone owoce oraz czerwone wino. Z potraw godnych polecenia są takie specjały jak: pasztet z zająca i bażantów, bitki z mięsa sarny w sosie, schab z jelenia ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... i sezamie. Smaż na oleju. Mięso z rosołu– przepisy są najróżniejsze. Pamiętaj, że możesz z niego zrobić farsz do pierogów, naleśników czy dodatek do pasztetu. Kurczak z rosołu nigdy nie powinien się marnować.   ...

dawno temu

Powiązane Tematy