Składniki:
50 dag wątróbek drobiowych, 2 średnie cebule, 1 jabłko, 1/2 łyżki oliwy/oleju, 1/2 łyżki masła, sól, pieprz, mięta pieprzowa (może być suszona).
Jak przyrządzić?
Wątróbkę opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekane w drobną kostkę cebulę i jabłko ze skórką. Gdy cebula się zeszkli, dodać wątróbkę. Smażyć, aż wątróbka nie będzie krwista. Posypać miętą (ja daję sporo), wymieszać, jeszcze chwilę podsmażyć. Posolić i popieprzyć.
Potrzebne przybory:
patelnia - najlepiej teflonowa, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Z grzankami z chleba.
Uwagi:
Listki mięty mogą być świeże lub szuszone. Ja daję suszone. To właśnie obecność mięty zamienia znienawidzoną przez wielu wątróbkę w całkiem smaczne danie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | cherry |