Ta dieta złagodzi dolegliwości menstruacyjne
DANUTA CAPIGA • dawno temuPonad 70% kobiet odczuwa dotkliwe bóle menstruacyjne i musi w tym czasie zażywać leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Napięcie przedmiesiączkowe powodują wariacje hormonów czyli wzrost estrogenu i spadek progesteronu oraz powszechne niedobory żywieniowe. Kiedy bolesnym miesiączkom towarzyszą obfite krwawienia, dochodzi często do niedokrwistości i niedoboru żelaza. Kobieta odczuwa wtedy osłabienie, senność, duszność, przyspieszenie tętna, bóle głowy. Żelazo można uzupełnić jedząc mięso, wątróbkę, ryby, drób, żółtka jajek, buraki, brukselkę, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce.
Ponad 70% kobiet odczuwa dotkliwe bóle menstruacyjne i musi w tym czasie zażywać leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Napięcie przedmiesiączkowe powodują wariacje hormonów czyli wzrost estrogenu i spadek progesteronu oraz powszechne niedobory żywieniowe. Kiedy bolesnym miesiączkom towarzyszą obfite krwawienia, dochodzi często do niedokrwistości i niedoboru żelaza. Kobieta odczuwa wtedy osłabienie, senność, duszność, przyspieszenie tętna, bóle głowy. Żelazo można uzupełnić jedząc mięso, wątróbkę, ryby, drób, żółtka jajek, buraki, brukselkę, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce.
Przyjmowane w diecie witaminy z grupy B niwelują objawy napięcia przedmiesiączkowego, bóle głowy, bolesność piersi, depresję, drażliwość. Aby dostarczyć organizmowi tych witamin, należy jeść ciemnozielone warzywa liściaste, ryby, banany, produkty pełnoziarniste.
W okresie miesiączkowania spada poziom wapna we krwi, kobiety zaczynają odczuwać skurcze macicy i ból, stają się nerwowe, rozdrażnione, cierpią na bezsenność, pojawia się puchnięcie piersi, rąk i nóg, wzrasta waga. Dlatego podczas miesiączkowania wapń jest szczególnie potrzebny. Znajdziemy go: w przetworach mlecznych, wędzonej rybie, fasoli, natce pietruszki, szpinaku, sałacie.
Witamina D jest pomocna w przyswajaniu wapna w organizmie. Znaczną ilość tej witaminy otrzymamy pod wpływem promieni słonecznych, trudniej dostarczana jest przez pożywienie.
Przyjmowanie witaminy E rozrzedza krew i zmniejsza jej krzepliwość, która czasem jest powodem skurczów menstruacyjnych. Witamina znajduje się w wątróbce wieprzowej, rybach.
Magnez zmniejsza kurczliwość macicy, działa antystresowo. Jego niedobór objawia się bolesnymi skurczami mięśni. W ten pierwiastek bogate są kasze, orzechy, kakao, gorzka czekolada, banany, płatki owsiane, nasiona słonecznika.
Potas hamuje zatrzymanie wody w organizmie i zapobiega obrzękom. Znajdziemy go w czekoladzie, kakao, ziemniakach, pomidorach, pestkach dyni, białej fasoli.
Dieta bogata w pierwiastki i witaminy znacznie zredukuje uciążliwe bóle menstruacyjne. Warto też przygotować organizm do kolejnego cyklu przemian hormonalnych, choćby za pomocą zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze