Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto, 2/3 paczki mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej, sól do smaku, 2 kostki rosołowe warzywne, 5 łyżek tartego parmezanu, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, 3 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Zagotować 1,5 litra wody i wrzucić kostki rosołowe, chwilę pogotować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu 4 minuty, nie przypalić! Wsypać ryż na patelnię i dobrze wymieszać, smażyć kolejne 5 minut, mieszając, by ryż nie przywierał i by się nie przypaliło (bo cebula i czosnek zgorzknieją). Wlać łyżkę wazową bulionu i mieszać, aż się wchłonie – powtarzać czynność kolejne 2 razy, za każdym razem czekając, by płyn się wchłonął. Dodać suszone pomidory w oleju, smażyć minutę. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, smażyć 3 minuty. Dodać pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać. Dodać łyżkę wazową bulionu i czekać, aż się wchłonie, czynność powtarzać 4-5 razy, mieszając. Spróbować ryż (powinno minąć około 20 minut, ryż powinien być prawie miękki) – jeśli jest – zaczerpnąć łyżkę ryżu z patelni i dodać do jogurtu, wymieszać i przelać „zaprawiony” jogurt na patelnię. Dobrze wymieszać. Wsypać tarty parmezan, dobrze wymieszać. To dobry moment na ewentualne „dosolenie” potrawy, jeśli parmezan nie dał jej wystarczająco słoności. Smażyć dalsze 5 minut (do czasu całkowitego zmięknięcia ryżu), w razie potrzeby dodać trochę bulionu. Risotto powinno mieć konsystencję „lawy”.
Uwagi:
Polecam :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Autor | Pshemo |