Składniki:
0,5 kg płatków owsianych, 1 szklanka mleka, 3/4 kostki masła, 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego z trzciny cukrowej), 3-4 łyżki kakao, paczka orzechów i rodzynek w czekoladzie lub zwykłych bakalii, aromat rumowy (bądź inny do wyboru).
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane zalewamy szklanką mleka, mieszamy i pozostawiamy, aby zmiękły (jakieś 15 min). Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier i kakao i mieszamy do rozpuszczenia, a na końcu dodajemy pół buteleczki aromatu rumowego.Maślano-cukrową masę, jeszcze na ciepło, łączymy z płatkami owsianymi i całość dokładnie mieszamy, dodając także bakalie w czekoladzie.Formujemy ciasteczka, układamy je na blasze (najlepiej na folii aluminiowej) i pieczemy w temperaturze 220 stopni.
Uwagi:
Nie wiem, jak długo trzeba je piec. Ja mam stary piekarnik i ciasteczka piekę do momentu, kiedy zauważę, że ich spód się zarumienił, wtedy je przewracam na drugą stronę i piekę do momentu zarumienienia się drugiej strony. Cały proces trwa około 30 min, ale w nowych piekarnikach pewnie może być krócej, więc radzę za pierwszym razem kontrolować, a potem opierać się na własnym doświadczeniu. Ciasteczka są przepyszne, a wypróbowałam masę różnych przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Tamara |