Składniki:
Opakowanie filetów śledziowych, zielenina do przybrania. Sos: 3 jajka ugotowane na twardo, sok z cytryny, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej lub startej cebuli, płaska łyżka świeżego chrzanu, sól, pieprz, cukier puder.
Jak przyrządzić?
Przygotować sos: żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy. Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem przybieramy zieleniną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | Raczek |