Składniki:
Mleko słodzone skondensowane, herbatniki (ok. 7-8 paczek) - na 3 warstwy prostokątnej blachy, śmietana kremówka 30% 750 ml, żelatyna - 1 paczka, budyń śmietankowy + 0,5 l mleka i 4 łyżki cukru, masło, 1 szkl. cukru pudru, dżem - np. powidła śliwkowe (nie za słodki).
Jak przyrządzić?
Na początek musimy pogotować puszkę z mlekiem w garnku z wodą ok. 3 godzin, żeby zrobił się karmel. W międzyczasie robimy masę: budyń gotujemy (wg przepisu na opakowaniu, czyli mleko + cukier ok. 4 łyżek), po ostudzeniu dodajemy kostkę masła. Wsadzamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Robimy drugą masę: śmietanę kremówkę 30% ubijamy razem z 1 szkl. cukru pudru, na koniec dodajemy zimną, ale nie zastygniętą żelatynę i mieszamy, aż będzie gęste, też schładzamy. Blachę wykładamy herbatnikami, które polewamy karmelem (ten z puszki, ale nie wszystko naraz), na to wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, znowu karmel i bita śmietana, herbatniki i dżem, i bita śmietana. Całość zostawiamy do schłodzenia.
Potrzebne przybory:
garnek, blacha prostokątna, mikser, miska
Jak podawać?
Na talerzyku.
Uwagi:
Przepyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 32 |
Kaloryczność | bardzo kaloryczne |
Autor | Ilona1a |