Składniki:
1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 słoiczka miodu sztucznego lub prawdziwego, 1 szklanka cukru, przyprawa do piernika, 3 szklanki mąki, 3 jaja, 2 łyżeczki sody - to na ciasto, dżem. Dowolna ulubiona masa lub gotowy krem do tortów do przełożenia. Na wierzch - lukier: 18 dag orzechów, 18 dag cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 15 dag masła.
Jak przyrządzić?
Margarynę, miód, cukier, przyprawę do piernika zagotować. Ostudzić. Dodać mąkę, całe jaja, sodę - dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepkie, więc polecam mieszanie ręką, lepiej niż łyżką. Odstawić najepiej na całą noc, a przynajmniej na 3 godz. Upiec 3 placki - ciasto źle się rozprowadza, polecam maczać ręce w bułce tartej i małymi kawałkami układać ciasto. Warstwy ciasta mają być cienkie, wyrośnie podczas pieczenia. Uważać na czas pieczenia, bo piecze się bardzo szybko, około 20 min w temp. 180 st. C. Placki po upieczeniu będą dosyć twarde, ale tak ma być. Pierwszy placek smarować powidłami, przykryć drugim, nałożyć masę i trzeci placek. Na wierzch lukier - wszystkie podane składniki wymieszać, zagotować, wylać na placek.
Potrzebne przybory:
blacha do pieczenia
Jak podawać?
Jak każde ciasto.
Uwagi:
Opis może wygląda skomplikowanie, ale warto spróbować. Placek jest pyszny, najlepszy następnego dnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Autor | omega |