Składniki:
Makaron (najlepiej świderki, może być też ryż, ziemniaki wykluczone), 40 dag mortadeli, pół kostki masła roślinnego (nie innego - to ważne!), kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy, śmietana - mały kubek, majeranek.
Jak przyrządzić?
Rozpuszczamy w rondlu masło roślinne i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy (może być pół słoiczka), lekko podduszamy. Następnie wlewamy rosołek rozpuszczony w szklance wrzątku, znów lekko podduszamy, na koniec zaprawiamy śmietaną, ewentualnie zagęszczamy. Dodajemy trochę majeranku. Wrzucamy mortadelę pokrojoną w drobną kostkę, chwilę gotujemy.
Potrzebne przybory:
rondel, mały garnuszek
Jak podawać?
Na gorąco, z makaronem lub ryżem.
Uwagi:
Koniecznie musi być masło roślinne, dzięki temu potrawa ma oryginalny i specyficzny smak. Nie używam już żadnych innych przypraw, wystarczy smak rosołku, mortadeli i majeranku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | lukrecja |