Flaczki

Przepis kulinarny

Składniki:

1 cebula, 1 mała marchew, 0,5 kg flaków wieprzowych, 2 kostki rosołowe, 2,5 litra wody, 20 dag kurzych żołądków, 250 g śmietany, 4 ząbki czosnku. Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurze żołądki ugotować w 2,5 litra wody z kostką rosołową. Po ugotowaniu odcedzić żołądki i pokroić w paseczki. Wywar zostawić. Do śmietany wlać pół szklanki ciepłego wywaru z kurzych żołądków i dokładnie wymieszać. Ugotować flaki i dokładnie odcedzić. Ugotowane flaki pokroić i wrzucić wraz z pokrojonymi kurzymi żołądkami do wywaru z kurzych żołądków. Następnie należy obrać, pokroić cebulę i wrzucić do flaków. Dodać 1 kostkę rosołową, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i drobno posiekany czosnek. Wlać wcześniej przygotowaną śmietanę i gotować przez 10 minut.

Potrzebne przybory:

łyżka, nóż, deska do krojenia, sito, 2 garnki

Jak podawać?

Najlepiej na gorąco z grzankami lub z chlebem.

Uwagi:

Uważać, żeby śmietana się nie ścięła. Zamiast żołądków kurzych można dać żołądki indycze lub kacze. Można też zamiast śmietany zrobić zasmażkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt10 zł
AutorDarQ

Flaczki: Podobne przepisy

Flaczki: wypróbuj również

Powiązane Tematy