Składniki:
1 cebula, 1 mała marchew, 0,5 kg flaków wieprzowych, 2 kostki rosołowe, 2,5 litra wody, 20 dag kurzych żołądków, 250 g śmietany, 4 ząbki czosnku. Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, świeżo zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurze żołądki ugotować w 2,5 litra wody z kostką rosołową. Po ugotowaniu odcedzić żołądki i pokroić w paseczki. Wywar zostawić. Do śmietany wlać pół szklanki ciepłego wywaru z kurzych żołądków i dokładnie wymieszać. Ugotować flaki i dokładnie odcedzić. Ugotowane flaki pokroić i wrzucić wraz z pokrojonymi kurzymi żołądkami do wywaru z kurzych żołądków. Następnie należy obrać, pokroić cebulę i wrzucić do flaków. Dodać 1 kostkę rosołową, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i drobno posiekany czosnek. Wlać wcześniej przygotowaną śmietanę i gotować przez 10 minut.
Potrzebne przybory:
łyżka, nóż, deska do krojenia, sito, 2 garnki
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco z grzankami lub z chlebem.
Uwagi:
Uważać, żeby śmietana się nie ścięła. Zamiast żołądków kurzych można dać żołądki indycze lub kacze. Można też zamiast śmietany zrobić zasmażkę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | DarQ |