Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, 120 g makaronu wstążek (albo innego) na osobę, duży (330 g) kubek śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, 1 mała czerwona cebula, sól, papryka słodka, przyprawa do potraw włoskich, odrobina chili, odrobina bazylii, inne przyprawy wg uznania.
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju (najlepiej w czasie robienia sosu). Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, zostawić około 1/3 tłuszczu. Przełożyć na patelnię i dodać pokrojoną w ćwierćplastry cebulę - podsmażyć oba składniki. Całą śmietanę porządnie zmieszać ze zgniecionym czosnkiem i przyprawami w dowolnej proporcji (powiedzmy: po łyżce papryki słodkiej i przyprawy do potraw włoskich i szczypcie chili i soli, ale trzeba samemu smakować). Odstawić patelnię z gazu i wlać na nią śmietanę z dodatkami, porządnie pomieszać, potem znowu wstawić patelnię na gaz i mieszając, zagotować. Wrzucić do sosu dobrze odcedzony makaron (najlepiej, jeśli uda się to tak zsynchronizować, żeby dopiero co się ugotował) i wszystko porządnie pomieszać. Przełożyć na talerz i posypać odrobiną bazylii. Smacznego:)
Uwagi:
Potrawa jest bardzo prosta, robi się ją w 15 minut i przy tym wychodzi bardzo tanio (zwłaszcza jeśli się ma już przyprawy w zapasach). Wymyśliłam ją ostatnio, wykorzystując składniki, które akurat miałam w domu. Mam nadzieję, że będzie smakować:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | tilala |