Składniki:
Duży kurczak (1200 g), 2 łyżki masła, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz. Sos: 200 ml bulionu z kurczaka, 100 ml białego wina, 3 łyżki siekanej szalotki, 200 ml tłustej słodkiej śmietany, 200 g winogron, siekana nać pietruszki.
Jak przyrządzić?
Nastawić piec na 175 stopni. Przepołowić kurczaka i posolić, popieprzyć. Roztopić masło i wymieszać z sokiem cytrynowym i sosem sojowym. Tą marynatą wysmarować kurczaka i piec w brytfannie skórką do góry ok. 50 min. Od czasu do czasu pędzlować kurczaka marynatą z brytfanny.Tymczasem przepołowić i wypestkować winogrona.Na koniec pieczenia wyjąć i porcjować kurczaka na stosowne kawałki. Zalać brytfannę bulionem, zlać do mniejszego garnuszka, dodać wino, posiekaną cebulę i wygotować do objętości ok. 250 ml (kubek). Przecedzić sos i wlać go z powrotem do garnuszka, dodać śmietanę i pogotować chwilę. Dodać winogrona i doprawić sos solą i pieprzem. Poporcjowanego kurczaka polać sosem i posypać siekaną pietruszką.
Jak podawać?
Podawać z kartoflami lub ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Katja |