Składniki:
50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego.
Jak przyrządzić?
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić kilkanaście minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, dodać gorczycę i 3/4 rodzynek. Odstawić do czasu, aż sos wystygnie. Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni (w lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni).
Potrzebne przybory:
deska, nóż, rondel, łyżka drewniana, jakieś naczynie - np. słoik, łyżeczka
Jak podawać?
Po wyłożeniu ze słoika na półmisek można posypać po wierchu rodzynkami i udekorować natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | falmon |