Składniki:
6 jaj, 6 łyżeczek cukru, 6 łyżek mąki (najlepiej tortowej), olej do smażenia, konfitura (najlepiej wiśniowa domowa).
Jak przyrządzić?
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem. Składniki mieszamy delikatnie, dodając mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość) i wylewamy omlet. Gdy lekko stężeje, zawijamy go z dwóch boków do środka, by powstał prostokąt. Następnie polewamy omlet ciastem i odwracamy go na drugą stronę aż do wyczerpania surowca.
Potrzebne przybory:
trzepaczka do piany (mikser), dwie łopatki do patelni, mała łyżka wazowa do polewania, patelnia (duża 24-28 cm)
Jak podawać?
Powstaje dość gruba rolada ze spiralnym wzorem w przekroju (przypomina sękacz). Podawać w plastrach ok. 2 cm z konfiturą.
Uwagi:
Smażyć należy na średnim ogniu i przy obracaniu wskazany jest pośpiech, bo bardzo szybko odwrócona strona zarumienia się i łatwo można przypalić. Można dodać małą szczyptę proszku do pieczenia. Do obracania używać dwóch łopatek drewnianych. Na koniec można obrumienić boki powstałej rolady na małym ogniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Krzysztof |