Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo, 5-6 łyżek oliwy lub oleju słonecznikowego, 4 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki musztardy, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki oczyścić i pokroić w plasterki (do sałatki można wykorzystać także ładne młode listki rzodkiewek). Jajka grubo posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki i wymieszać. Przygotować sos winegret, ubijając oliwę lub olej z octem, musztardą, solą i pieprzem (można użyć jako shakera słoika typu twist, do którego wkłada się składniki sosu, zakręca i kilkakrotnie mocno potrząsa). Doprawić sałatkę i dobrze wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kalipso |