Składniki:
Szklanka mąki tortowej, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 3/4 szklani cukru pudru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 4 płaskie łyżki ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, kieliszek aromatycznego rumu, 0,5 l śmietany kremowej, 2-3 zagęstniki do śmietany, łyżka cukru pudru, cukier waniliowy, tłuszcz do wysmarowania blachy, tarta bułka do posywania formy. Poncz: 1/2 szklanki świeżo parzonej, lekkiej herbaty, duży kieliszek aromatycznego rumu, sok z cytryny, 2 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając podczas ucierania po jednym żółtku. Do pulchnej masy dodajemy sok z cytryny i rum, składniki łączymy, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę, proszek i kakao. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy pianę ubitą z białek, a gdy składniki dokładnie się połączą, wykładamy na przygotowaną średniej wielkości tortownicę. Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 160 st. C i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zarumieni, a boki odstają od formy. Wychładzamy w tortownicy, ciepłe wykładamy na deskę, odstawiamy w chłodne miejsce.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodajemy zagęstniki. Zimne ciasto dzielimy na 3 równej grubości krążki, nasączamy ponczem, smarujemy śmietaną, nakładmay krążki jeden na drugi, pozostałą częścią śmietany amarujemy wierzch i boki tortu i przybieramy według własnych upodobań. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Jak podawać?
Podajemy pokrojony w zgrabne kawałki.
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kalipso |