Składniki:
1 duży podwójny filet z kurczaka, 1 jajko, 100 g mąki kukurydzianej, 100 g płatków kukurydzianych, sól, papryka słodka, bazylia, oregano, tymianek, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filet kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm). Przyprawiamy papryką, odrobiną bazylii, oregano i tymianku. Dodajemy do przyprawionego mięsa 2 łyżki stołowe oleju, mieszamy i wstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej - oczywiście bez przesady). Dodajemy pół małej łyżeczki soli, obtaczamy w mące kukurydzianej wymieszanej z 1/2 małej łyżeczki papryki, następnie w nieco osolonym jajku i w chrupkach. Nie dociskamy panierki, wystarczy, że będzie się trzymać mięsa. Uwaga! Zachowanie podanej kolejności przyprawiania i panierowania ma kluczowe znaczenie dla smaku i wyglądu potrawy.Smażymy w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub garnku w temp. ok. 180 stopni do osiągniecia ciemnozłotego koloru panierki. Jeżeli tłuszcz będzie zbyt gorący, chrupki się spalą. Smacznego!
Jak podawać?
Smakuje świetnie z różnego rodzaju zimnymi dipami i sosami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Edek |