Składniki:
25 dag podłużnych biszkoptów. Na poncz: 1/2 szklanki białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru. Do przełożenia: 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego, 1,5 szkl. mleka, 1 budyń waniliowy z cukrem, 3 łyżki cukru pudru, 25 dag masła, 10 dag uprażonych płatków migdałowych. Do dekoracji: bita śmietana, drobne herbatniki (mogą być w czekoladzie).
Jak przyrządzić?
Ugotować budyń z mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodawać przestudzony budyń. Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć warstwą biszkoptów i nasączyć je ponczem. Dżem podgrzać. Połowę rozłożyć na biszkoptach małymi kleksami. Potem posmarować grubą warstwą kremu, posypać 1/3 płatków migdałowych. Ułożyć drugą taką samą warstwę. Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje, zdjąć obręcz z tortownicy, posmarować boki resztą kremu i posypać resztą migdałów. Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami. Ew. można zrobić masę z mleka, jajek ubijanych na parze i mocnej kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | calineczka |