Składniki:
Marakon spaghetti, 2 puszki krojonych pomidorów, koncentrat pomidorowy, 2 duże cebule, czosnek według uznania (ja daję prawie całą główkę), oliwa z oliwek, bazylia, oregano, słodka papryka i pieprz, żółty ser.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Kroimy cebule, wyciskamy czosnek przez praskę i szklimy to na patelni. Następnie dodajemy na patelnię pomidory z puszki i czekamy, aż odparuje z nich woda. W tym czasie możemy zacząć gotować makaron. Aby był bardziej sprężysty, warto dodać trochę oleju do wody. Gdy woda wyparuje, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (nie oszczędzać na bazylii) i wszystko dokładnie mieszamy i pozwalamy się "przegryźć" składnikom, zostawiając je na wolnym ogniu. Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, polewając go obficie sosem i posypując startym żółtym serem.
Uwagi:
Aby urozmaicić potrawę, do sosu można dodać tuńczyka albo pokrojone czarne oliwki. Można też zmieniać rodzaje makaronu, np. penne rigate.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Autor | hasiok |