Składniki:
2 kg mięsa z dzika (szynka, karkówka, łopatka), 1/2 szkl. wina (wg gustu), 1 czerwona papryka, 2 jabłka, olej, przyprawy wg gustu - ja dodaję takie, jakie mam w domu.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w kostki mniej więcej 2x2 cm,przyprawiamy ulubionymi przyprawami, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na ok. 30 min.Wrzucamy mięso do garnka i gotujemy do czasu, aż puści sok, to jest ok. 15 min, następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze z 20 min (w tym czasie sprawdzamy, czego brakuje, i doprawiamy). Paprykę kroimy w paseczki (cienkie), jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki, dodajemy wszystko do kociołka. Potrawa będzie gotowa, kiedy jabłka z papryką rozgotują się, tworząc cudowny w smaku sos, a mięso będzie miękkie.
Uwagi:
Jeszcze nigdy nie robiłam tego z wieprzowiny, więc nie wiem, jaki będzie efekt.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | hexa |