Składniki:
300 g makaronu spaghetti, 2-3 pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 plastry boczku (wędzony lub gotowany), oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ewentualnie trochę koncentratu pomidorowego, parmezan.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w paski, cebulę w kostkę, w rondlu rozgrzać trochę oliwy, wrzucić boczek i cebulę, chwilę smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić, dodać do rondla, dusić, podlewając ewentualnie trochę wodą, aby pomidory były miękkie, dodać sól, pieprz, zioła (wedle smaku), rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli sos będzie mało pomidorowy, dodać trochę koncentratu pomidorowego. Makaron ugotować, dodając do wody sól i oliwę. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać parmezanem. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | mar9k |