Składniki:
Japoński ryż do sushi, paczka nori (prasowane wodorosty), ocet ryżowy, sos sojowy, tubka wasabi (zielony chrzan), dwa dzwonka świeżego łososia, ogórek, awokado, kilka liści kapusty pekińskiej, cukier, sól.
Jak przyrządzić?
Odmierzyć 250 g ryżu, wsypać do sitka i opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać ryż do garnka o grubym dnie i zalać go 3 szklankami wody. Gotować go przez 2 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę z 2 łyżek octu ryżowego, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie wymieszać z ryżem. Zdjąć skórę z łososia, wyjąć ości i grillować z odrobiną soli (można go też upiec lub udusić). Arkusz nori przeciąć na pół (np. nożyczkami) i nałożyć na połówce warstwę ryżu i posmarować odrobiną wasabi. Następnie poukładać cieniutkie paski ogórka bez miękkiego środka, paski miąższu awokado, paski kapusty pekińskiej i kawałki łososia (dokładnie sprawdzając, czy nie ma w nich ości). Zawinąć całość w rulon, najlepiej za pomocą bambusowej maty. Następnie pociąć na osiem kawałków za pomocą dużego noża zanurzonego w gorącej wodzie i ułożyć powierzchnią cięcia do góry. Tak samo postąpić z resztą nori.
Potrzebne przybory:
garnek z grubym dnem, drewniana łyżka (do ryżu), duży nóż, sitko, garnuszek (do zalewy), bambusowa mata
Jak podawać?
Podawać, układając w naczyniach do sushi lub na deseczkach, przybierając fantazyjnie pokrojonymi warzywami (sałata, ogórek itp.), imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Uwagi:
Składniki wystarczają na kilka posiłków. Składniki do kupienia w japońskich sklepach lub hipermarketach (np. Tesco).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | kilka |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Lenka |