Składniki:
30 dag polędwicy wołowej, 1 średnia cebula, 2 ogórki kiszone bez skórki, 2 zółtka, 1/2 małej łyżeczki musztardy sarepskiej, sól, pieprz czarny, bułka paryska pokrojona (najlepiej dość czerstwa, dwudniowa).
Jak przyrządzić?
Polędwicę kroimy na jak najcieńsze plastry. Najlepiej kroi się taką jeszcze nie do końca rozmrożoną - wychodzą naprawdę cieniutkie. Wkładamy ją następnie do grubego foliowego worka, kładziemy na desce i walimy tłuczkiem, aż zmiażdzymy ją całkowicie (ok. 10 minut). Oczywiście możemy ją po prostu zmielić na grubym sitku, ale to już nie to samo.Dodajemy posiekaną drobno w kostkę cebulę, posiekane ogórki, żółtka, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Pokrojoną bułkę rozkładamy na blasze i wrzucamy na 5-6 minut do silnie nagrzanego piekarnika (minimum 200 st.). Smarujemy grzanki mięsem i ogień!
Potrzebne przybory:
nóż, tłuczek, piekarnik
Uwagi:
Przedoskonała zakąska do mocnych alkoholi typu wódka, śliwowica. Mięso i jajka oczywiście tylko z pewnego źródła.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edek |