Składniki:
Ok. 2 kg schabu (dobrze, jeśli jest szeroki), zioła prowansalskie lub inna mieszanka, 3-4 ząbki czosnku, 3 cebule - dobrze dodać czerwoną cebulę, 2 marchewki, sól, pieprz, vegeta do smaku, słonina, 1 szkl. bulionu z kostki rosołowej.
Jak przyrządzić?
Schab umyć, natrzeć solą, ziołami i innymi przyprawami, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na noc w zimne miejsce. Nazajutrz obłożyć mięso cienko pokrojoną słoniną. Wystarczy kilka plastrów, nie musi być owinięty w całości. Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec ok. godziny w głębokim naczyniu żaroodpornym, po czym wyjąć z rękawa lub folii. Mięso podlać bulionem. Dołożyć cebulę i marchew pokrojone w talarki. Piec jeszcze około godziny.
Jak podawać?
Podawać z zapiekanymi ziemniakami i sosem, który powstał w czasie pieczenia.
Uwagi:
Zamiast bulionu do podlania możemy użyć białego wina. Smacznego:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | apers |