Składniki:
Ciasto: 300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 130 g cukru, 2 jajka, 130 g margaryny. Masa orzechowa: 200 g masła, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki wody, 400 g mielonych orzechów włoskich. Dodatkowo: 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Z podanych składników wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wyłożyć na wysmarowaną blachę 40x40 lub 35x40 cm. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa orzechowa: Masło, cukier, cukier waniliowy i 4 łyżki wody zagotować. Następnie wsypać orzechy mielone. Po upieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym. Następnie wylać masę orzechową. Po zastygnięciu pokroić na trójkąty i na każdym rożku położyć kleks z polewy czekoladowej. Smacznego!
Potrzebne przybory:
blaszka (najlepiej kwadratowa) o wymiarach 40x40 lub 35x40 cm
Uwagi:
Zamiast masy orzechowej może być masa kokosowa, migdałowa. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Beata - 83 |