Składniki:
3 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 kostki masła lub margaryny (wg upodobania), 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g), 2 paczki krakersów słonych, 1 paczka płatków migdałowych.
Jak przyrządzić?
Cukier i cukier waniliowy zagotować z 2 szklankami mleka. W 1 szklance rozmieszać mąki i żółtka. Z powyższych składników zrobić budyń. Masło/ margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń i wiórki. Na blaszkę wyłożyć krakersy, na to masę, ponownie krakersy i masę. Posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Porcja na dużą blachę. Najlepiej jeść po upływie doby, wtedy krakersy są miękkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asiek |