Składniki:
1 litr wody, 1 marchweka, duży ziemniak, papryka średniej wielkości (zielona lub czerwona), 30 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 30 dag salami lub boczek wędzony, pół małego słoiczka przecieru pomidorowego, 3 łyżki oliwy lub oleju, pieprz czarny, sproszkowana papryka ostra, sól, 4 ząbki czosnku, oregano lub bazylia.
Jak przyrządzić?
Do gotującej się osolonej wody wrzucić pokrojony w słupki ziemniak oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Pieczarki pokrojone w plasterki lekko podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w nieco grubsze półksiężyce, boczek lub salami w paski, paprykę również w paski. Kiedy ziemniaki i marchewka lekko się podgotują, dodać podsmażone pieczarki, resztę pokrojonych składników oraz pół słoiczka przecieru pomidorowego. Warzywa w zupie nie powinny się rozgotować, lecz pozostać kruche. Zupę przyprawić przeciśniętym czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano i bazylią do smaku.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, wyciskarka do czosnku, patelnia, garnek
Jak podawać?
Można ją podawać z bagietką.
Uwagi:
Zupę można także ugotować na bazie wywaru warzywnego, rosołu lub kostki rosołowej, choć nie jest to konieczne, bo same warzywa i przyprawy nadają jej przyjemny aromat i smak. Ja zazwyczaj przyprawiam ją bardzo pikantnie. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Łasica |