Składniki:
70 dag ziemniaków ugotowanych i słabo posolonych (zmielone lub dobrze utłuczone), 0,5 kostki margaryny, 1 kg mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 4 jaja, 10 dag drożdży, 1 kieliszek spirytusu.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać resztę składników, zgnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Rozwałkować i wykrawać dużą literatką kółka. Dodać dżem i formować pączki. Położyć na ścierce i przykryć drugą na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć na oleju.
Potrzebne przybory:
stolnica, duża literatka, ścierki, taca, nóż
Uwagi:
Smażyć je zlepieniem do dołu, bo jeśli da się odwrotnie, dżem może prysnąć.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 50-55 |
Autor | Kaśka |