Składniki:
4-5 marchewek (400 g), kawałek selera, 2 nieduże ziemniaki, 500 ml bulionu, 1 cebula, łyżka masła, pół szklanki białego wina (niekoniecznie), sól, pieprz, 2 łyżki słodkiej śmietany (30%).
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle (lub innym tłuszczu) w garku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać obraną i pokrojoną marchew (ja tnę w talarki) oraz seler i ziemniaki - również pokrojone, posolić i dusić jakieś 5-10 min razem z cebulą. Dolać wino i bulion, gotować wszystko razem do miękkości (około 20-25 min). Kiedy już wszystko będzie miękkie, zdjąć z ognia i zmiksować (np. malakserem) na gładką masę, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
Uwagi:
Można podawać z grzankami, dodać kawałek pora. Jeśli jest za gęsta - rozprowadzić wodą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nikita |