Składniki:
40 dag kiełbasy (zwyczajna, parówkowa), 3 łyżki oleju, marchew, 2 cebule, 2 szklanki soku pomidorowego, 2-3 marynowane papryki, puszka zielonego groszku konserwowego (ja robię z kukurydzą), sól, pieprz, łyżeczka musztardy, 2 łyżki keczupu, zielenina.
Jak przyrządzić?
Do rozgrzanego w rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jarzyny, podlewamy zalewą z groszku (lub z kukurydzy) i dusimy, często mieszając, aż do miękkości. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek (kukurydzę), przyprawy, zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki, pozbawioną skórki wędlinę. Naczynie przykrywamy i trzymamy na mniejszym ogniu przez 10 min. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny będą rozgotowane, a sos gęsty. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku, by było pikantne. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
rondel, łyżka, deska do krojenia, tarka
Jak podawać?
Podajemy zaraz po przygotowaniu w półmiskach, posypując zieleniną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | sylwulinka |