Składniki:
25 ml tequili, 25 ml triple sec, 1 limonka, cytrynowy cukier puder (sauer), 4 kostki lodu.
Jak przyrządzić?
Do shakera wrzucić lód, wycisnąć sok z limonki, dodać tequilę i triple sec oraz płaską łyżeczkę cytrynowego cukru pudru (można użyć zwykłego cukru pudru). Miksować przez chwilkę. Podawać w koktajlowych (trójkątnych) kieliszkach. Należy ich brzegi zwilżyć sokiem z limonki (można użyć skórki po wyciśnięciu), po czym zanurzyć w cukrze pudrze. Koktajl przelać do kieliszka i podawać bez żadnych słomek i dodatkowych ozdób.
Potrzebne przybory:
blender, łyżeczka, wyciskacz do cutrusów lub ręka, kieliszek koktajlowy
Uwagi:
W zasadzie zamiast cukru powinno się brzegi kieliszka zanurzyć w soli. Mnie ta wersja jednak nie odpowiada. Proponuję sporządzić różne warianty i przetestować samemu. Najlepsza, gdy lód się jeszcze nie rozpuścił do końca.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Autor | Karolcia |