Składniki:
5 jajek, 25 dag cukru, 75 dag tłustego twarogu, 25 dag śmietanki (30%), 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 torebka budyniu waniliowego, 1 torebka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, po 1 tabliczce białej i gorzkiej czekolady, tłuszcz i mąka do tortownicy
Jak przyrządzić?
Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Miseczkę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Jajka ubijaj mikserem kilka minut na gęstą, puszystą masę o kremowej konsystencji. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzyj z mąką ziemniaczaną i śmietaną na gładką, jednolitą masę. Podziel na 2 równe części. Jedną z nich wymieszaj z przesianym kakao. Spód i brzegi tortownicy o średnicy ok. 26 cm posmaruj cienką warstwą tłuszczu, oprósz mąką. Wylewaj na przemian porcje ciemnej i jasnej masy serowej, ewentualnie lekko przemieszaj widelcem. Wierzch ciasta wygładź szerokim nożem. Przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyjmij, nożem oddziel sernik od brzegów tortownicy, zdejmij obręcz. Wystudź ciasto. Obie czekolady połam, stop (osobno) w gorącej kąpieli wodnej, rozsmaruj na płycie marmurowej lub płaskim półmisku, lekko przemieszaj widelcem. Gdy czekolada zastygnie, zeskrobuj szeroką, metalową łopatką wiórki. Sernik udekoruj przygotowanymi wiórkami.
Jak podawać?
Sernik najlepiej smakuje ze świeżo zaparzoną, mocną kawą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | 260 |
Autor | Basia |